Σκωληκοειδίτιδα: Τί είναι
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια συχνή πάθηση σε παιδιά και εφήβους. Εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 5 έως 40 ετών και κατά μέσο όρο στα 28 έτη. Η σκωληκοειδίτιδα οφείλεται στη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης του παχέως εντέρου. Η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται στο παχύ έντερο και έχει τη μορφή ενός μικρού σωλήνα που κρέμεται από το αρχικό τμήμα του εντέρου. Ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο και τις ανατομικές διαφορές του, παρουσιάζει παραλλαγές ως προς το πού βρίσκεται αλλά η γενικότερη θέση της είναι στο κάτω δεξί τεταρτημόριο της κοιλιάς, κοντά στο οστό του ισχίου. Ο ρόλος της αποφύσεως αυτής είναι σημαντικός καθώς είναι πλούσιος σε λεμφικό ιστό και άρα συμμετέχει ενεργά στην άμυνα του οργανισμού και στη ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου. Η απόφραξή της οδηγεί στα συμπτώματα που ονομάζουμε οξεία σκωληκοειδίτιδα και αν δε δοθεί άμεσα λύση από τον ιατρό μπορεί να διαρραγεί και να προκαλέσει γενικευμένη περιτονίτιδα (σήψη) που αποτελεί σοβαρό και επείγον περιστατικό και πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Σκωληκοειδίτιδα: Πού Οφείλεται;
Όπως προαναφέρθηκε η σκωληκοειδίτιδα οφείλεται στην απόφραξη της σκωληκοειδούς αποφύσεως από κόπρανα, διογκωμένους λεμφαδένες, παράσιτα, στερεά τροφικά κατάλοιπα και σπάνια σε καρκινοειδή ή σε κάποια φλεγμονή όπως για παράδειγμα ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα κ.λπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζει εικόνα οιδήματος με διόγκωση και ερυθρότητα, ενώ στο εσωτερικό της να έχει αυξημένη πίεση, γεγονός που αποφράσσει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία της περιοχής και σταματά τη λεμφική ροή.
Σκωληκοειδίτιδα: Συμπτώματα και πότε να την υποπτευθούμε
Η σκωληκοειδίτιδα αρχικά παρουσιάζεται με ήπιο πόνο του ατόμου στην περιοχή του ομφαλού κοιλιάς, μαζί με γαστρεντερικές διαταραχές όπως εμετό ή διάρροια, δυσφορία και ανορεξία. Ειδικότερα, ο πόνος είναι βασικό χαρακτηριστικό σύμπτωμα και έχει την τάση στη συνέχεια να μετατοπίζεται χαμηλότερα και δεξιά, στην περιοχή μεταξύ του ομφαλού και του οστού της λεκάνης, χωρίς να υποχωρεί, αναγκάζοντας το άτομο να κινείται σκυμμένο, πιέζοντας την κοιλιά του. Στη συνέχεια έρχεται χαμηλός πυρετός – έως 38.5ο C, ανορεξία και δυσκολία στις κινήσεις. Κατά την ψηλάφηση ο ιατρός διαπιστώνει ευαισθησία στο κάτω δεξί τεταρτημόριο της κοιλιάς, ενώ πιέζοντας το δεξί πόδι σε κάμψη παρατηρείται πόνος στο σημείο αυτό. Ο αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων, αν και είναι ενδεικτικός της πάθησης, μπορεί παρόλα αυτά να μην υπάρχει. Σημαντική είναι η σωστή διάγνωση της πάθησης και η διαφοροποίηση από άλλες παθήσεις της περιοχής της κοιλιάς, καθώς η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντα εύκολη. Αυτό συμβαίνει διότι η συμπτωματολογία της μπορεί να ταιριάζει και με άλλες παθήσεις όπως πνευμονία, γαστρεντερίτιδα, μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα, παθήσεις του παχέος εντέρου, ουρολοίμωξη κ.α. . Συχνά χρειάζεται το άτομο να εισαχθεί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση πριν αποφασιστεί η χειρουργική επέμβαση και ο ιατρός ζητά να γίνουν εξετάσεις αίματος, εξετάσεις ούρων, ακτινογραφία και υπερηχογράφημα κοιλίας.
Σκωληκοειδίτιδα: Αντιμετώπιση με κλασική χειρουργική
Μια σκωληκοειδής απόφυση σε φλεγμονή ενέχει τον κίνδυνο της περιτονίτιδας οπότε πρέπει να αφαιρεθεί εγκαίρως. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την μόνη αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για τη σκωληκοειδίτιδα, αφού κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως 1 στις 5 περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας που θα αντιμετωπισθούν μόνο με αντιβιοτικά, θα εμφανίσουν υποτροπή και θα χρειαστούν τελικά χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται μια μικρή τομή στην κάτω δεξιά περιοχή της κοιλιάς και στη συνέχεια εκτομή της πάσχουσας υπόφυσης. Γίνεται με ολική νάρκωση και κατά μέσο όρο διαρκεί 30 λεπτά. Η ανάρρωση κρατάει 1-2 μέρες και μετά το άτομο επιστρέφει σπίτι του.
Σκωληκοειδίτιδα: Αντιμετώπιση με Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή
Ένας άλλος, πιο σύγχρονος, τρόπος αντιμετώπισης της σκωληκοειδίτιδας είναι η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, μια τεχνική με πολλά πλεονεκτήματα. Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας στο ανθρώπινο σώμα, μέσω της οποίας σήμερα αντιμετωπίζονται πολλές παθήσεις που πριν χρειαζόντουσαν ανοιχτό χειρουργείο. Κατά τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, τα χειρουργικά εργαλεία για την αφαίρεση της απόφυσης εισέρχονται στο σώμα μέσα από 3 τομές μήκους μερικών χιλιοστών. Γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα. Χρησιμοποιείται το λαπαροσκόπιο, ένα οπτικό όργανο με μικρό πάχος στην άκρη του οποίου υπάρχει φως και το οποίο βοηθά τον ιατρό να βλέπει μέσα στην κοιλιά, προβάλλοντας την εικόνα μεγάλη και φωτεινή σε ένα εξωτερικό μόνιτορ υψηλής ευκρίνειας. Από τις υπόλοιπες μικρές τομές εισάγονται οι λαβίδες και το ψαλίδι για την αφαίρεση της απόφυσης. Εάν κατά τη διάρκεια της επέμβασης διαπιστωθεί ότι η σκωληκοειδής απόφυση δε μπορεί να αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά, γίνεται κανονική τομή.
Σκωληκοειδίτιδα: Μετεγχειριτική Περίοδος
Μετά την λαπαροσκοπική εκτομή της υπόφυσης ο ασθενής μπορεί την ίδια ημέρα να σηκωθεί από το κρεβάτι και να λάβει υγρά, ενώ μετά από μια μέρα μπορεί να επιστρέψει σπίτι. Υπάρχει μικρός μυικός πόνος (σαν πιάσιμο από γυμναστική) που οφείλεται στην εισαγωγή αερίου στην κοιλιά την ώρα της επέμβασης, το οποίο μετά αφαιρείται. Το άτομο τις επόμενες μέρες μπορεί να περπατάει αλλά και ανεβαίνει σκάλες αλλά με μέτρο. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού μπορεί να λάβει κάποιο αναλγητικό για τον πόνο και να κάνει μπάνιο (αδιάβροχες γάζες). Καλύτερα για 15 ημέρες να αποφύγει να φάει τροφές που παράγουν πολλά αέρια π.χ όσπρια , ξηροί καρποί, αεριούχα ποτά κ.ά. Η επιστροφή στην εργασία, η οδήγηση κλπ μπορούν να καθοριστούν σε συνεννόηση με τον ιατρό, κρίνοντας από την πορεία της ανάρρωσης.
Σκωληκοειδίτιδα: Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Σκωληκοειδεκτομής
Βασικά πλεονεκτήματα της τεχνικής είναι η όσο πιο αναίμακτη επέμβαση, ο ελαχιστοποιημένος κίνδυνος κάποιας επιμόλυνσης, ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας, η ταχύτερη ανάρρωση αλλά και το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα του ιατρού να ελέγξει ολόκληρη την κοιλιά εσωτερικά χωρίς μεγάλες τομές και να κάνει πολύ πιο συγκεκριμένη διάγνωση, αλλά και να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα ή να πάρει δείγμα για καλλιέργεια ή βιοψία. Τέλος η εντερική λειτουργία επανέρχεται ταχύτερα.