Τί είναι η κύστη κόκκυγος
Η κύστη κόκκυγος είναι μια συνηθισμένη πάθηση, μια φλεγμονή στην ιεροκοκκυγική περιοχή. Συναντάται σε μεγάλο ποσοστό του εφηβικού και νεανικού πληθυσμού και κυρίως σε άνδρες, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη συχνότητά της σε ηλικίες 16 έως 20 ετών.
Κύστη Κόκκυγος: Αιτίες
Η κύστη κόκκυγος δημιουργείται από διάφορους παράγοντες.Μπορει να είναι εκ γενετής ή επιγενώς διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που είναι σύνηθες στην περιοχή του κόκκυγα. Ένας άλλος είναι η λεγόμενη μηχανική τριβή, το παρατεταμένο κάθισμα ή και άλλοι παράγοντες που μαζί με τις ορμόνες έχουν σαν αποτέλεσμα τη φλεγμονή και τη δημιουργία της κύστης κόκκυγα. Η παρουσία τριχών στην κύστη κόκκυγος συμβαίνει αφού έχουν διευρυνθεί τα θυλάκια στο σημείο. Η κύστη μπορεί να υπάρχει και να παραμένει για πολλά χρονιά χωρίς ιδιαιτέρα ενοχλήματα παρά ίσως ελαφρύ πόνο στην περιοχή, όταν ο ασθενής κάθεται σε σκληρό κάθισμα.
Κύστη Κόκκυγος: Συμπτώματα και Φάσεις
Στην κύστη κόκκυγος τα συμπτώματα ποικίλλουν από ένα απλό μικρό εξόγκωμα σαν φούσκα, μέχρι να έχει την εμφάνιση μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας. Στην περιοχή αυτή μπορούν να παρατηρηθούν υγρά διαυγή, περισσότερο θολά ή με αίμα. Στο στάδιο της φλεγμονής η περιοχή γίνεται ερυθρότερη, διογκωμένη και σκληρή ενώ μπορεί να εκρέει πύον με άσχημη οσμή. Στο στάδιο της φλεγμονής επίσης είναι σύνηθες να παρουσιάζονται πυρετός και ναυτία. Η κύστη κόκκυγος μπορεί να παρουσιάσει και τη χρόνια φάση, όπου το απόστημα γίνεται συρίγγιο, δηλαδή ένα λεπτό τούνελ που ξεκινά από την κύστη και τελειώνει σε μια μικρή τρύπα στο δέρμα. Όσο το συρίγγιο είναι ανοιχτό, η κύστη αδειάζει και ο ασθενής νιώθει κάποια μικρά ενοχλήματα όπως φαγούρα, όμως εάν φράξει αυτή η δίοδος, το συρίγγιο, τότε το πύον μαζεύεται στην κύστη και μετατρέπεται σε απόστημα.
Κύστη Κόκκυγος: Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση στην κύστη κόκκυγος καθορίζεται βάσει της κλινικής εκδήλωσης της πάθησης και η οριστική θεραπεία γίνεται χειρουργικά. Η κλινική εικόνα παρουσιάζει διάφορα στάδια. Η πιο πρώιμη μορφή της βλάβης παρουσιάζει τοπικό πόνο και ερεθισμό αλλά χωρίς κάποιο ψηλαφητό ογκίδιο και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή και θερμά λουτρά. Αυτό μπορεί να είναι οριστική αντιμετώπιση, αλλά μπορεί και να υποτροπιάσει ή να επανεμφανιστεί. Στην παρουσία κάποιου ψηλαφητού ογκιδίου με ή χωρίς στόμιο θεωρούμε πως είναι η πιο σωστή στιγμή για χειρουργική αφαίρεση, καθώς αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να φτάσει σε χειρότερη μορφή, όπου είναι η παρουσία αποστήματος με συμπτώματα, όπως πυρετός, λευκοκυττάρωση και ανορεξία. Τότε προτείνεται αρχικά η διάνοιξη με χειρουργικό τρόπο και η παροχέτευση του αποστήματος και μετά την υποχώρηση των οξέων φαινομένων η εκτομή της βλάβης. Η τομή μπορεί να κλείσει με ράμματα που αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες και η κύστη έχει θεραπευθεί οριστικά. Στην κλασική χειρουργική μέθοδο ο ιατρός χρησιμοποιεί νυστέρι και ηλεκτροδιαθερμία. Οι χειρουργικές τεχνικές χωρίζονται σε ανοικτή, κλειστή καί ημίκλειστη με τον χειρουργό να επιλέγει εξατομικευμένα τη μέθοδο ανάλογα με την εικόνα. . Γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία και έχει το χαρακτηριστικό του μετεγχειρητικού πόνου αλλά απαιτεί και συχνή παρακολούθηση.
Κύστη Κόκκυγος: Αντιμετώπιση με Laser και RF
Μια άλλη διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης είναι με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων – RF και Laser CO2 και γίνεται με κλειστή μέθοδο. Η αντιμετώπιση εδώ γίνεται ενδοσκοπικά και δε γίνεται κάποια απεικονιστική εξέταση όπως μαγνητική τομογραφία και υπερηχογράφημα, ενώ δε γίνεται τομή, δε χρειάζεται νοσηλεία, έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ταχεία επούλωση του τραύματος, δεν απαιτούνται παυσίπονα και αλλαγές και πετυχαίνεται το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση εδώ γίνεται με τοπική αναισθησία. Η ενδοσκοπική αποκατάσταση στην κύστη κόκκυγος έχει 2 φάσεις, τη διαγνωστική και τη χειρουργική φάση.
Στη διαγνωστική φάση ο ιατρός χαρτογραφεί τη βλάβη εντοπίζοντας την πορεία των συριγγίων και η θέση της κύστης, εισάγοντας μέσα στο συρίγγιο ένα όργανο που λέγεται συριγγοσκόπιο για να έχει εικόνα της κύστης και των διακλαδώσεών της.
Στη χειρουργική φάση ο ιατρός έχει ως στόχο την καταστροφή του συριγγίου, των διακλαδώσεων και του σχηματισμού της κύστεως. Αυτό το πετυχαίνει μέσω της συσκευής laser που προκαλεί φωτοθερμική αποδόμηση του βλεννογόνου και κλείσιμο της κύστης. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται αιμόσταση με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, ενώ ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοιχτός για την παροχέτευση των εκκρίσεων.
Στόχος είναι ο ασθενής να επιστρέψει σπίτι του και στην καθημερινότητά του ακόμη και λίγες ώρες μετά την επέμβαση, χωρίς να ταλαιπωρείται από επώδυνες αλλαγές του τραύματος μετεγχειρητικά. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονίσουμε πως οποιαδήποτε μέθοδο και αν επιλέξει ο ιατρός για την κύστη κόκκυγος, πρωταρχικός σκοπός είναι η πλήρης θεραπεία και ο αποκλεισμός των πιθανοτήτων της υποτροπής του φαινομένου.
Γενικά η αφαίρεση της κύστης γίνεται με νυστέρι, διαθερμία μονοπολική ή διπολική, ψαλιδι υπερήχων ή LASER. Το χειρουργικό τραύμα μπορεί :
- Να μείνει ανοιχτό (ανοιχτή μέθοδο) και ο ασθενής παρακολουθείται μέχρι να κλείσει το τραύμα.
- Να κλειστεί με ράμματα από τον χειρουργό (κλειστή μέθοδο), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει δυο αλλαγές και στην δέκατη ημέρα αφαιρούνται τα ράμματα και η κύστη έχει θεραπευθεί οριστικά.
Ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Στη χρόνια μορφή της νόσου ο ασθενής αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο δημιουργίας αποστήματος κατά το παρελθόν το οποίο παροχετεύθηκε είτε αυτόματα είτε χειρουργικά. Έκτοτε μπορεί να παρέμειναν μόνο ένα αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή της κατώτερης σπονδυλικής στήλης ή περίοδοι βύθιου άλγους στην ιερο-κοκκυκική περιοχή, εναλλασσόμενες με περιόδους αναλγησίας οι οποίες ταυτίζονται με παροξυσμούς ορώδους ή ορο-αιματηρής έκκρισης. Η χειρουργική επέμβαση σχεδόν πάντοτε αποτελεί την μοναδική θεραπεία για ασθενείς με κύστη κόκκυγος.