Οι κήλες δημιουργούνται όταν ένα μέρος ή ο ιστός ενός οργάνου (συνήθως του εντέρου), προβάλλει προς τα έξω. Εντοπίζονται πιο συχνά στην βουβωνική χώρα, στην περιοχή του ομφαλού ή σε χειρουργικές τομές.
Οι κήλες προκαλούν έντονο πόνο στο σημείο που εμφανίζονται, ειδικά μετά την άρση βάρους, αλλά και μετά από έντονο βήχα, φτέρνισμα ή κατά την κίνηση του εντέρου ειδικά αν περισφιγχθούν.
Πώς δημιουργούνται οι κήλες;
Οι κήλες δημιουργούνται όταν το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενεί, γεγονός που οδηγεί στη ρήξη τους και την προβολή του σπλάχνου προς τα έξω. Αυτό οι ασθενείς το αντιλαμβάνονται σαν εξόγκωμα σε κάποιο σημείο της κοιλιάς. Οι κήλες μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση ενός ατόμου, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και αργότερα λόγω δυνατής πίεσης στο κοιλιακό τοίχωμα (τραυματισμός, τομή, ηλικία). Η ακριβής αιτία είναι συνήθως άγνωστη, αλλά οι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την εκδήλωση κήλης, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η υπερτροφία του προστάτη, ο χρόνιος βήχας κτλ.
Ανάλογα με το σημείο που εμφανίζονται χωρίζονται σε ομφαλοκήλες, βουβωνοκήλες, κοιλιοκήλες, μηροκήλες, μετεγχειρητικές κήλες. Όσο το μυϊκό άνοιγμα μεγαλώνει, τόσο αυξάνεται και το μέγεθος της κήλης.
Πώς θα καταλάβω ότι έχω κήλες;
Είναι σχετικά απλό να αντιληφθεί κανείς πως έχει μια κήλη. Συνήθως νιώθει πόνο στην περιοχή ακόμα και μετά από απλές κινήσεις, ένα φτέρνισμα ή και κατά την ούρηση. Πολλές φορές μπορεί και να την ψηλαφήσει. Ο πόνος μπορεί να είναι ξαφνικός και οξύς ή πιο ήπιος και να χειροτερεύει προοδευτικά όσο προχωρά η μέρα.
Ο πιο έντονος πόνος και η ευαισθησία στην περιοχή αποτελούν σημάδια πιθανής περίσφιγξης της κήλης. Αυτό φυσικά σημαίνει πως πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.
Ο γιατρός θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη κήλης μέσα από την κλινική εξέταση.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται οι κήλες;
Οι κήλες συνήθως δημιουργούν έντονο πόνο κατά την άρση βαρέων αντικειμένων, της ούρησης κτλ. Όπως είπαμε και παραπάνω τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σαν ένα εξόγκωμα που μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον ασθενή. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα ειδικά σε παχύσαρκα άτομα να μην γίνει αντιληπτή και σταδιακά να μεγαλώνει. Σε αυτή την περίπτωση μόνο ο γιατρός μέσα από την εξέταση θα μπορέσει να την εντοπίσει.
Τι επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσουν οι κήλες;
Η σημαντικότερη επιπλοκή της κήλης είναι η περίσφιγξή της, η οποία δημιουργείται όταν το μυϊκό άνοιγμα, εγκλωβίσει την κήλη και την στραγγαλίσει, αναγκάζοντας το σπλάχνο να προβάλλει και προκαλώντας απόφραξη. Η απόφραξη τμήματος του εντέρου, προκαλεί αποφρακτικό ειλεό, που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία και νέκρωση του οργάνου. Άρα καταλαβαίνουμε πως θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.
Ποιες κήλες χειρουργούνται;
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μοναδική μέθοδος αποκατάστασης της κήλης, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, διορθώνει το πρόβλημα και προλαμβάνει τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από αυτό. Ουσιαστικά συστήνεται σε όλους τους ασθενείς με κήλη, αλλά συνήθως πραγματοποιείται σε ασθενείς με έντονο πόνο ή αυξημένες πιθανότητες περίσφιγξης.
Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κήλης
Η λαπαροσκοπική κήλη αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική και απόλυτα ασφαλή αντιμετώπιση. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και πιο σπάνια με τοπική αναισθησία ή επισκληρίδιο. Ο χειρουργός εισάγει μέσω μιας μικρής οπής, το λαπαροσκόπιο στη άκρη του οποίου είναι συνδεδεμένη μια κάμερα μέσω ενός λεπτού σωλήνα. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός μπορεί να δει καθαρά την κήλη και την γύρω περιοχή, μεγενθυμένη σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Στην κοιλιακή χώρα εισάγονται μερικοί ακόμη σωλήνες για να μπορεί ο χειρουργός να εργαστεί. Για να διορθωθεί η βλάβη εφαρμόζεται ένα ειδικό πλέγμα, το οποίο σταθεροποιείται με μικρά ράμματα ή μεταλλικά κλιπς.
Μέθοδος TEP για την αποκατάσταση της κήλης
Η χειρουργική αυτή επέμβαση όπως μαρτυρά και το όνομά της Total Extra Peritoneal Repair, δηλαδή Ολικά Εξωπεριτοναϊκή Αποκατάσταση Κήλης, διορθώνει την κήλη έξω από την κοιλιακή χώρα κάτω από τα μυϊκά στρώματα. Αποτελεί μια λαπαροσκοπική, ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Πρόκειται για μια ενδοσκοπική μέθοδο, αναίμακτη και ατραυματική. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη κηλών στην βουβωνική περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δημιουργείται μια μικρή τομή κάτω από τον ομφαλό και άλλες δύο στην γύρω περιοχή. Το πλέγμα που εισάγεται καλύπτει την βλάβη και σταθεροποιείται με ράμματα. Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί μέσα σε λίγες ώρες και να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα.
Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση είναι κατάλληλη για όλους;
Η λαπαροσκοπική μέθοδος για να αντιμετωπιστούν ο κήλες, αποτελεί μια εξαιρετική τεχνική με πολλά πλεονεκτήματα.
- Δεν απαιτεί μεγάλη τομή που μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές (φλεγμονές, λοιμώξεις)
- Ελαχιστοποιείται ο μετεχγειρητικός πόνος, αφού δεν κόβονται οι μυς
- Η επιστροφή στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση
- Έχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα αφού οι τομές είναι πολύ μικρές
- Ο ασθενής επιστρέφει την επόμενη ημέρα στο σπίτι του